Da li je Wise bezbedan za transfer novca?

by Tamara

Da, jeste. Potpuno je siguran za slanje i primanje novca iz inostranstva.

Wise (ranije poznat kao TransferWise) je usluga prenosa novca koja danas šalje i prima novac od miliona korisnika širom sveta. Nude kurs srednjeg tržišta sa transparentnom strukturom naknada. Možete poslati ili primiti novac sa bankovnog računa u većini zemalja širom sveta. Bilo da šaljete ili primate novac, bez obzir na valutu i državu, vaše finansije su sigurne.

U ovom članku ćemo objasniti:

 • Da li je Wise siguran i zakonit?
 • Koliko je Wise siguran?
 • Sigurnost podataka koje ostavljate.
 • Da i je bezbedan za transfer velikih suma novca?
 • Da li je Wise bolji od PayPal -a?
 • Recenzije korisnika.

Da li je Wise (ranije poznat kao TransferWise) siguran i zakonit?

Da, jeste. Preko ove platforme se mesečno pošalje i po nekoliko miliona dolara.  Baš kao i velike banke, Wise štiti svoje klijente od prevara.

U SAD ga reguliše FinCEN (Mreža za sprečavanje finansijskih zločina) i obnavlja svoju registraciju svake godine.

Po zakonu Wise je u obavezi da čuva vaš novac. To znači da moraju držati vaš novac na bankovnim računima, koji su odvojeni od njihovih poslovnih bankovnih računa. Ti bankovni računi nalaze se u bankama prve klase kao što su JP Morgan Chase, Barclais i Deutsche Bank. U slučaju da Wise trpi finansijske poteškoće, vaš transfer novca je siguran.

Koliko je Wise siguran?

Sve je krajnje bezbedno.

Wise nudi bankovnu sigurnost i poseduje svoj tim koji je zadužen za podršku i sprečavanje prevare. Oni se brinu da vaš novac i podaci budu zaštićeni od lažnih aktivnosti ili prijavljivanja.

Koriste HTTPS enkripciju i 2FA ili ovlašćenje sa dva faktora za zaštitu vaših transakcija. 2FA je neophodan svaki put kada se prijavite, i svaki put kada izvršite transfer, Wise će od vas tražiti da potvrdite da ste to vi tekstualnom porukom, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica.

Sigurnost podataka – Šta se dešava sa podacima sa naše debitne i kreditne kartice koje ostavljamo na platformi?

3D Secure (3DS) tehnologija je dodatni sloj sigurnosti za online plaćanja. Nakon što unesete podatke sa kartice, bićete upućeni u banku kako bi se odobrila uplata unošenjem lozinke ili koda. Ovo služi za zaustavljanje prevare i proveru ispravnosti korisnika.

Wise je registrovan u Kancelariji poverenika za informacije (The Information Commissioner’s Office) pod matičnim brojem Z2976089. Za njih je zaštita vas i vaših podataka veoma važna i oni neće deliti vaše podatke s trećim stranama osim ako to ne zahteva zakon.

Da li je Wise siguran za transfere većih iznosa?

Da, jeste.

Wise se može koristiti za transfer novca iz bilo koje, u bilo koju državu. Kao što smo već naveli, koristi se 2FA sistem za prijavljivanje, platforma je registrovana, po zakonu mora da čuva vaš novac, imaju tim koji vodi računa o bezbednosti transakcija. Sve to čini Wise potpuno bezbednim i za transfer velikih suma novca.

Preko Wise-a možete odraditi sledeće transfere:

 • 1.000.000 USD po transferu na lične i poslovne račune
 • 15.000 USD dnevno pomoću bankovnog zaduženja (ACH) – limit se resetuje u 23:59 (UTC)
 • 2.000 USD na 24 sata i 8.000 USD na 7 dana korišćenjem debitnih ili kreditnih kartica

Što se tiče ograničenja, situacija je sledeća:

 • Ograničenja ličnog računa: Ograničenje po transferu (i dnevno ograničenje) – 250.000 USD, a godišnje ograničenje – 1.000.000 USD
 • Ograničenja poslovnih računa: Ograničenje po transferu – 3.000.000 USD i godišnje ograničenje – 5.000.000 USD

Da li je Wise bolji od PayPal -a?

Što se tiče bezbednosti transfera, tu su potpuno isti. Mada možemo reći da je Wise za nijansu bezbedniji, jer korisnici PayPal-a često dobijaju lažne mejlove u kojima se traži da se uloguju na svoj profil. Kod Wise korisnika se ovakve stvari ne dešavaju.

Što se tiče provizija, Wise i PayPal imaju jednake naknade za većinu transfera ispod 200 USD, ali za novčane transfere iznad 200 USD, Wise je obično jeftiniji.

Sa Wise-om možete poslati novac na bilo koji bankovni račun u svetu, primalac uopšte ne mora imati profil na Wise-u. Dok kod PayPal-a i pošaljilac i primalac moraju imati PayPal profil.

Recenzije kupaca sa TrustPilot -a

Wise je dobio više od 100.000 recenzija kupaca na TrustPilot -u, što je impresivno. Štaviše, 94% ocenjuje svoje iskustvo kao „Odlično“ ili „Sjajno“. Imaju ocenu 4,7 / 5 od TrustPilot-a, što je veoma visoko.

“Wise ima isproban i jasan, jednostavan proces koji je verovatno nepobediv i favorizuje kupca/potrošača“, glasi jedna od recenzija.

Samo 5% ocenjuje svoje iskustvo kao  “Loše”.

Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Elvis

Zdravo imam pitanje, kako da pošaljem ovih početnih 20€ sa debitne kartice iz Bosne? Stalno me odbija .hvala puno unaprijed

Jelena

Zdravo. Da li novac može da se šalje sa Wise Balance bez debitne kartice ili kreditne?

Admin

Wise funkciniše na isti način kao i bilo koja banka. Zamislite da ste otišli u Belgiju i otvorili račun u njihovoj banci, upravo to nudi Wise. Prednost je u tome što ne morate fizički da idete u Belgiju, već celu proceduru možete obaviti online. Od Wise ćete dobiti svoj IBAN račun na koji možete primati sredstva od bilo koga. To znači da možete i sami uplaćivati na vaš Wise IBAN račun. Sredstva možete slati dalje direktno sa balansa, bez obzira da li ste ih primili od sebe, rodjača ili klijenta. Takođe ih možete držati na svom računu koliko god želite, baš kao u banci.

Victoria David

Da li postoji WISE biznis racun? Pausalac sam.

Admin

Da, moguće je otvoriti i biznis račun. Dobićete od Wise vaš vlastiti IBAN račun koji možete koristiti za primanje sredstava od klijenata. Dalje ta sredstva možete povući na račun vaše firme u Srbiji. Wise IBAN vam omogućava da poslujete pod istim uslovima kao i firme iz EU.

moke

pozz dali se moze kartica na rucit u bih

Admin

Fizička lica i firrme iz Srbije i BiH ne mogu dobiti Wise karticu. Jedini način da dobijete Wise karticu je otvoranje firmu u UK, US ili EU.

Bojan Avramovic

Zdravo,kako da povučem novac sa wise računa na svoj bankovni račun u Srbiji?

Admin

Na sličan način kao što bi prebacili sredstva sa vašeg računa u Komercijalnoj na račaun u Intesi. Treba vam IBAN i SWIFT vašeg računa, ostalo je toliko jednostavno da i nema smisla detaljno objašnjavati. Predlažemo da za početak otvorite Wise nalog.

Goran

Postoji problem, u Srbiji nije moguće uplatiti preko banke novac na svoj wise račun, kao što nije moguće da sa svog wise računa uplatite novac na svoj račun u banci. Moguće je samo ako imate radnu vizu u inostranstvu ili dvojno državljanstvo

Vuk

Treba li mi nalog kako bi primio novac?

Kenan

Zdravo trebam da saljem pare za bosnu naprimjer 1000 eura pa jel moze na NLB racun štedni taj mi porodica ima racun otvoren hvala

Admin

Možete slati na bilo koji račun. Wise funkciniše na isti način kao i bilo koja banka. Tj. mnogo jednostavnije 🙂

Zex

Postovanje, trebam da oradim verifikaciju i posaljem onih prvih 20 eura, pa me sada zanima da li da to uradim preko Debitne ili da idem sa opcijom “Manually transfer the money from your bank”? Ukoliko odradim verifikaciju “manuelno” putem banke, da li cu moci koristiti karticu/e ili cu opet morati da verifikujem i karticu ili je to, jednom kada verifikujem banku to je to? Nadam se da razumete moje pitanje ( :

Sta je bolje po vama za prenos od oko $1000 – $2000 mesecno?

Inace, istrazivao sam dosta dugo jer posle skoro 8 godina moram da se sklonim od PayPala, preko glave su mi dosli sa njihovim bezobrazlukom i provizijama, a i u zadnje vreme dosta prijatelja je izgubilo svoje naloge bez ikakvog upozorenja, bez 1 chargebacka odradjenog, uzmu i po 5, 6 cifara zamrznu na 180 dana i jednostavno nikada ne vrate pa me sve to plasi jer sam veoma ogranicen u biznisu, radeci iskljucivo sa PayPal uslugama, tako da gledam da se prosirim.

Hvala na odgovoru ( :

Vanja

Kako ste slali novac preko Wise-a?

Marco

Da li mi mozete reci, koja banka u Srbiji prihvata wise transfere ? Pitao sam u nekoliko banaka i sve su rekle da ne prihvataju novac koji dolazi sa Wise ??? Unapred, hvala na odgovoru !

Riki

Marco, koristim često Wise i za slanje novca, ali i za prijem. Nikada nisam imao problem, ni sa jednom bankom. Na žalost službenci u našim bankama nisu previše obavešteni o modernim načinima transakcija. Verovatno ih zbunjuje to što Wise šalje novac preko raznih posredničkih inostranih banaka, zato sigurno nisu ni čuli. Nećete imati nikakvih problema oko transakcija.

Alex

da li banke oporezuju novac koji dolazi sa Wise-a?

Alex

hvala na brzom odgovoru!

Goran

Ja nisam mogao da podignem novac koji sam poslao sa svog wisw računa na moj račun u OTP banci, jer nisam imamo radnu vizu u inostranstvu ili državljanstvo