Wise vs PayPal: koja je najjeftinija usluga za inostrane transfere?

by Tamara

Transferi novca iz inostranstva mogu koštati puno ako se izvrše putem banke. PayPal i Wise su bolje alternative, ali postavljaju se sledeća pitanja:

Koja platforma je najjeftinija? Da li su pouzdani i laki za upotrebu? Da li nude dodatne usluge? Uporedimo ove dve platforme.

Za PayPal vam je potrebn samo e-mail

Sa PayPal-om, transfer se vrši između dva naloga registrovana na platformi. Dovoljno je da navedete adresu e -pošte primaoca i možete mu odmah poslati iznos.

I preko Wise platforme možete slati novac sa naloga na nalog, ali je potrebno da imate bankovne račune.

Preko Wise možete slati novac i direktno na nečiji bankovni račun. Znači primalac ne mora imati profil na ovoj platformi. Kao i kod standardnih bankovnih transfera, potrebno je uneti određene podatke, tipa ime primaoca, IBAN, itd. Iznos će biti isplaćen na njegov bankovni račun u roku od par radnih dana.

Shodno tome, slanje preko PayPal-a je brže, međutim Wise ima drugu, veliku prednost:

Provizije na Wise su mnogo niže

Međunarodni transferi u stranim valutama su jeftiniji na Wise. Njihove naknade za konverziju valuta su takođe manje u poređenju sa PayPal-om i većinom banaka.

Wise koristi svoje račune u zemlji primaoca za prenos novca. Tačnije, ne prenosi bukvalno novac iz jedne zemlje u drugu. Umesto toga, oni prebacuju traženi iznos sa sopstvenog računa u zemlji primaoca na njegov račun. Na ovaj način, doplate koje se obično primenjuju na transfere u različitim zemljama ne odnose se na Wise, a korisnik plaća malu naknadu.

Na primer korisnici u zemljama Evropske Unije plaćaju proviziju samo 28 euro centi, za transakcije unutar EU. Ako šaljete novac iz jedne od ovih zemalja u državu koja nije članica EU, provizija je 3 evra. Navedene provizije odnose se na iznose do 1000 evra.

PayPal obično dodaje tri naknade prekograničnom transferu u drugu valutu: naknada za konverziju valute od 3,75% -4% dodata osnovnom kursu, prekogranična taksa od 0,5% i fiksna provizija od 1,99 € primenjena na transfere u Evropi, Kanadi i Sjedinjenim Državama, ili 3,99 € ako pošaljete u ostatak sveta.

Novcem primljenim na vaš PayPal račun plaćate povećanje od 2,5% na osnovni kurs da biste ga pretvorili u drugu valutu na svom računu. Ovaj trošak na Wise iznosi 5 evra za iznose do 1000 evra, što je tri do četiri puta manje.

Takođe, na Paypal-u, za većinu naknada saznajete tek nakon što izvršite transfer.

Kod Wise je sasvim suprotna situacija. Pre nego što izvršite transakciju, platforma će vam izbaciti kalulator u koji ćete ukucati iznos koji šaljete. Na sledećem koraku platforma prikazuje koliko će vam biti naplaćene provizije. Tek onda ulazite u proces prenosa novca. Dakle, unapred znate sve troškove transakcije.

PayPal se može integrisati u online prodavnice

PayPal nudi dodatne funkcije i za kompanije i za potrošače. Preduzeća mogu da integrišu praktičan i siguran sistem plaćanja na svoju onlajn prodavnicu kako bi njihovi kupci mogli lako da plaćaju putem PayPal-ovog sistema zaštite od prevara.

Nakon što se registruju na mreži, korisnici mogu plaćati na veb lokacijama klikom na PayPal dugme, prijavljivanjem sa svojim akreditivima i potvrđivanjem transakcije. Uplata se zatim odmah prenosi na račun trgovca (kupac ne plaća naknade PayPal-u).

Wise je specijalizovana usluga za međunarodne bankovne transfere i ne pruža dodatne funkcije u komercijalne svrhe.

Wise se fokusira na uštede i transparentnost

Obe kompanije imaju namenske aplikacije za proveru stanja i plaćanje transakcija direktno sa telefona ili tableta. Ove aplikacije su besplatno dostupne u App Store -u za iOS/Apple uređaje i Google Play -u za Android uređaje.

U Wise aplikaciji kalkulator vam izbaci tačno koliko će primalac dobiti na osnovu iznosa koji želite da pošaljete, ili možete upisati koliko primalac treba da primi u svojoj valuti, a kalkulator će vam naznačiti tačan iznos za prenos. Možete uporediti i troškove transakcije sa troškovima koje biste imali ako bi ste koristili neku od konkurentskih platformi.

PayPal takođe ima ovakav kalkulator, ali dostupan je samo na vašem PayPal računu i ne opisuje naknade koje plaćate.

Budući da je Wise jeftiniji za transfere u stranoj valuti, razumljivo je da se fokusira na transparentnost troškova.

Wise nudi besplatnu debitnu karticu za stanovnike EU

Wise korisnici, koji žive u zemljama EU mogu besplatno zatražiti debitnu karticu Mastercard u kombinaciji sa računom u više valuta.

Kartica se može koristiti u celom svetu za podizanje gotovine ili upotrebu u prodavnicama koje prihvataju Mastercard – bez skupih naknada za konverziju.

PayPal ima pripejd karticu za lične račune i debitnu karticu za korisnike PayPal Business-a, ali oni imaju dodatne naknade za korišćenje u inostranstvu, konverziju valuta i drugo.

Recenzije kupaca ne favorizuju PayPal

Iako je pozitivno što PayPal nudi korisničku podršku putem telefona i e-pošte 24 sata dnevno 7 dana u nedelji, postoji dosta negativnih kritika korisnika koji su pokušali da dobiju pomoć od korisničke službe.

Dugo čekanje, netačnost primljenih informacija i naglo zamrzavanje računa (posebno za poslovne račune) samo su neke od uobičajenih kritika korisnika.

Potrošači takođe prijavljuju probleme sa sistemom zaštite od prevara, koji ima običaj da nepravedno favorizuje prodavca. Ako pogledate kritike trgovaca, oni kažu suprotno: da PayPal-ova zaštita favorizuje kupca.

Wise podrška dostupna je putem telefona, e -pošte i ćaskanja uživo. Dobijaju puno pozitivnih kritika korisnika i nemaju posebnih ponavljajućih pritužbi, osim vremena čekanja koje ponekad može biti malo duže.

Naše iskustvo

Postoje jasne, funkcionalne razlike između ove dve platforme za prenos novca.

Danas se PayPal dosta koristi kao platni sistem u online prodavnicama. Naknade PayPal-a koje se sastoje od fiksnih provizija, dodatnih tarifa za strane transfere i povećanja kursa – čine uslugu skupljom za lične transfere novca u stranoj valuti.

PayPal je uglavnom koristan za online plaćanja i lične bankovne transfere iz iste zemlje koji ne podležu konverziji valuta.

Wise se može koristiti za međunarodne transfere putem sistema bankovnih transfera ili kao praktičan račun u više valuta sa debitnom karticom koja se može koristiti širom sveta.

Nijedna platforma za prenos novca još uvek nema ovako niske provizije, a kamoli za transfer novca iz jedne valute u drugu. Ako tražite najpovoljniji mogući način da nekom pošaljete novac iz inostranstva, odlučite se za Wise.

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments