Wise – jeftin način slanja novca u inostranstvo

by Tamara

Wise je platforma za slanje i primanje novca iz inostranstva, poznata po tome što njeni korisnici štede i do nekoliko hiljada dolara na provizije.

Mogu je koristiti fizička i službena lica. Uz Wise ( koji je ranije bio poznat kao TrasnferWise ) možete slati novac u bilo koju državu, bez obzira na to gde se trenutno nalazite. Možete ga koristiti i Wise aplikaciju za pametne telefone. Stanovnici Evropske Unije mogu dobiti i Wise karticu.

Da biste otvorili nalog, jednostavno popunite svoje lične podatke i adresu e -pošte, a zatim otpremite potrebnu dokumentaciju (poput lične karte sa fotografijom) radi verifikacije identiteta.

Korišćenjem Wise platforme brzo i lako možete poslati ili primiti novac iz inostranstva i sve to uz jako male provizije. Mnogo manje nego što će vam naplatiti ostale platforme za transfer novca.

Kako Wise radi?

Wise je međunarodna kompanija sa sedištem u Londonu. Platforma je za samo sedam godina osvojila preko 3 miliona korisnika širom sveta.

Korisnike su najviše privukle niske naknade za transfer novca. Na primer, transfer novca iz inostranstva preko banke u Velikoj Britaniji može koštati 15 funti ili više – i za primaoca i za pošiljioca. Na koji način je Wise uspeo da ponudi mnogo niže provizije za svoje korisnike? Zato što u praksi ne obavljaju strane transfere.

Wise ima tekuće račune u svakoj od zemalja u kojima posluje. Ako morate da pošaljete elektronski transfer u Australiju, na primer, Wise će pokrenuti transfer sa svog australijskog računa. Sistem se zasniva na tome da Wise deluje kao posrednik u transferima.

Na taj način pošiljilac plaća minimalnu naknadu za transfer, dok se primaocu ne uzima ništa.

Račun bez granica u više valuta

Wise posluje u celom svetu, u svim mogućim valutama.

Otvaranjem ove vrste računa automatski ćete dobiti sledeće:

 • Evropski IBAN
 • Britanski broj računa i kod za sortiranje
 • Broj australijskog računa i BSB kod
 • Broj računa u SAD i routing broj

Ako je potrebno, možete pretvoriti novac u više od 40 valuta koje ćete odmah koristiti ili držati na istom računu. Recimo, ako na računu imate dolare, a primalac podiže evre, Wise će naplatiti menjačke usluge oko 5 evra za iznos do 1000 evra, što je opet i do četiri puta jeftinije od banaka, menjačnica ili PayPal-a.

Dakle i menjačke usluge su krajnje povoljne.

Debitna kartica

Stanovnici Evropske Unije mogu besplatno zatražiti debitnu Mastercard karticu od Wise platforme. Radi kao normalna debitna kartica, ali ima dodatnu prednost povezivanja na viševalutni račun.

Troškovi i takse

Wise ima puno prednosti, a glavna su, već pomenuti, niski troškovi transakcije. Evo još nekih pogodnosti koje ova platforma nudi:

 • Otvaranje računa je besplatno
 • Nema mesečne naknade
 • Stanovnici EU mogu zatražiti besplatnu karticu za plaćanje
 • Bez naknade za primaoce
 • Provizija za odlazne inostrane transfere 0,35% -2%, zavisi gde šaljete
 • Besplatno dodajete novac na svoj profil putem elektronskog bankarstva
 • Besplatno podizanje novca sa bankomata za iznos do 200 funti

Na primer troškovi transakcije u zemljama Evropske Unije koštaće vas 28 centi za iznose do 1000 evra. Ako šaljete novac u zemlje van EU, transakcija je 3 evra.

Troškovi važe samo sa pošiljaoca. Primalac ne plaća nikakve naknade, što uglavnom nije slučaj kod drugih metoda za slanje novca u inostranstvu.

Kako funkcionišu transferi

Koliko je potrebno sistemu da završi prenos zavisi od vrste prenosa koji izvršite. Ako već imate novac na svom profilu, primalac će moći da preuzme sredstva u periodu od 1-3 radna dana.

Ako tek treba da uplatite sredstva na svoj Wise profil, imajte na umu da ta procedura traje dodatnih 1-2 radna dana. Dakle potrudite se da unapred imate novac na svom profilu kako bi se transakcija brže sprovela.

Novac je najbrže dopuniti na Wise profil putem kartice, mada se u tom slučaju plaća dodatna nadoknada. Uplata putem internet bankarstva ne košta ništa.

U poređenju sa bankama, PayPal -om i Western Unionom

Svaka banka naplaćuje različite naknade za elektronske transfere, ali obično naplaćuje i veću naknadu za transfer i zarađuje novac po kursu valute koji je u njihovu korist („nevidljiva“ naknada). Banke mogu dodati i još nekoliko manjih naknada, koje je često teško razlikovati, pa je gotovo nemoguće predvideti koliko će primalac dobiti.

Pri tom uzimaju naknadu za transfer i osobi koja šalje novac i osobi koja prima iznos. Wise ne naplaćuje ništa primaocu a troškovi transfera i razmene novca su višestruko manji.

A šta je sa PayPal-om?

PayPal zapravo nije ništa skuplji od banaka. Oni naplaćuju prekograničnu taksu (0,99 £-3,99 £) koja zavisi od toga gde šaljete novac. Dodaju i fiksnu naknadu za prenos i naplaćuju 3,4% od ukupnog iznosa koji se prenosi – i to plaćaju pošiljalac i primalac.

Drugo, i pošiljalac i primalac moraju imati PayPal nalog. Kod Wise-a nije takav slučaj. Samo pošiljalac treba da ima nalog, dok primalac može preuzeti novac u bilo kojoj banci.

Western Union je jedna od najpopularnijih međunarodnih usluga prenosa novca. Oni nude transfere koje je potrebno lično preuzeti na lokaciji primaoca, ali i konvencionalnije transfere na bankovni račun. Njihove naknade variraju u zavisnosti od vrste transfera i zemlje odredišta.

Na primer, za lične transfere, oni naplaćuju proviziju od 4,90 funti za transfer do 100 funti u zemlju EU, 9,90 funti za do 250 funti i 14,90 funti za do 1000 funti. Bankovni transferi možda neće zahtevati naknadu za prenos, ali kurs će biti u korist Western Uniona.

Ko treba da koristi Wise?

Među najvećim žrtvama bankarskih provizija su frilenseri sa stranim klijentima.

Programeri, veb dizajneri i pisci sadržaja samo su neki od frilensera koji moraju da se odreknu dela zarade kako bi isplatili bankama provizije za transfere.

Tu su i iseljenici koji rade u inostranstvu, a šalju novac svojim porodicama. Oni najčešće šalju novac preko Western Uniona, a svaka transkacija im se naplati i po 50 evra.

Svi oni mogu koristiti Wise i na taj način uštedeti novac na transferima novca. Ovo je odlična opcija i za ljude koji imaju svoje komanije, pa samim tim imaju i potrebu da povremeno vrše transfer novca iz ili u inostranstvo.

Naša presuda

Korisnici koji često imaju potrebu da podižu novac iz inostranstva, znaju koliko im novca treba za razne naknade i provizije. Još ako treba da prebacuju novac iz jedne valute u drugu, troškovi se značajno uvećavaju.

To je ono što Wise želi da reši.

Ukratko, ova platforma vam omogućava da vršite transfere i plaćanja u inostranstvu, a da nikada ne šaljete novac iz svoje zemlje, zahvaljujući njihovoj mreži lokalnih računa širom sveta.

Princip iza međunarodnih razmena koji je usvojio Wise omogućava primenu povoljnih i transparentnih kurseva, koji se pomoću njihovih alata mogu izračunati za par sekundi.

Iz ovih razloga, Wise ne samo da može držati korak sa drugim metodama za transfer novca, kao što su PayPal, Skrill ili Western Union, već je ubedljivo najbolji mogući način da nekom pošaljete ili da sami preuzmete novac iz inostranstva.

Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milos

Cao htio sam da pitam, imam wise personalni akaunt, prezadovoljan sam, sve odlicno radi, sta se desava ako bih otvorio biznis, da li bi bez problema mogli da mi uplacuju sa firmi iz inostranstva novac, i da li bih ja mogao onda sa wise biznis akaunta da saljem novac na wise privatne akaunte? Iz Crne gore sam i vidio sam da ne podrzava wise biznis ovdje, da li bi postojalo neko rjesenje. Hvala