Vodič za kupovinu kriptovaluta preko FTX menjačnice

by Tamara

Zainteresovani ste da štedite kriptovalute na Celsiusu i tako zarađujete novac od kamate? Odlična ideja! Sada se verovatno pitate kako da svoj novac pretvorite u kriptovalutu.

Rešenje vam je FTX menjačnica, odnosno platforma za konverovanje novca u kriptovalute. U ovom tekstu vam predstavljamo kompletan vodič kroz FTX platformu za početnike.

Šta je FTX menjačnica?

Kao što smo već naglasili, služi za konvertovanje novca u kriptovalute.

Radi se o ozbiljnoj američkoj kompaniji, ljubitelji sporta su sigurno čuli do sada za ovu platformu. Oglašavali su se nedavno na američkom Superbolu, sponzorisali su par košarkaških klubova, formulu 1, a postoji mogućnost i da će uskoro biti glavni sponzor FK Barselone. FTX zaštitna lica su Tom Brejdi, zvezda američkog fudbala, kao i top model Žizel Bundšen.

FTX su podržale i druge poznate ličnosti, poput košarkaške zvezde Šakil O’Nila. Može se pronaći jako puno tvitova na temu ove platforme, i to od strane tviteraša koji se bave savetima oko biznisa i investicija. Kako i ne bi, kad je vrednost platforme, nakon manje od tri godine postojanja, porasla na 32 milijarde.

Kako se registrovati na FTX menjačnici

Registrujte se preko ovog linka. Kreirajte svoj mejl i lozinku.

Popunite ostale podatke, kao što su vaše ime, broj telefona, sigurnosni kod koji ćete dobiti SMS-om…

Nakon ovog koraka ćete moći da pristupite svom profilu ali nećete moći da koristite platformu. Da biste koristili platformu u potpunosti, moraćete da završite verifikaciju, odnosno da pošaljete svoju ličnu kartu kako bi se utvrdio vaš identitet.

Platforma insistira da pošaljete sliku lične karte kako bi podatke sa dokumenta uporedili sa imenom koje ste uneli i imenom na vašoj kartici kojom prebacujete sredstva na FTX. Na taj način štite i svoje korisnike i sebe od prevara, a njihov sigurnosni sistem im je jako bitan, s obzirom da je u pitanju platforma koja se bavi novcem.

Zbog pojačane bezednisti podataka na internetu sve više sajtova traži ovakav vid verifikacije, ne samo FTX. Zato, nemojte se plašiti kada vam sistem zatraži da pošaljete sliku lične karte ili vozačke dozvole, sve to se radi kako bi vaš profil i vaš novac bili što bezbedniji.

Kada završite i ovaj korak, dobićete kompletan pristup opcijama i moćićete da razmenite svoj novac u kriptovalute.

Možete i dodatno da zaštitite svoj profil preko opcije Two-factor authentication (2FA) i aplikacije Google Authenticator. Svaki put kada izvršite transakciju sa FTX, Google Authenticator će vam izbaciti šestocifreni broj koji ćete morati da ukucate. Taj sigurnosni broj se mora istog trenutka ukucati, jer traje oko pola minuta. Ako zakasnite, prikazaće vam se drugi. Postoji mogućnost i kreiranja zasebne lozinke, koju morate ukucati svaki put kada vršite transfer. Ništa od ovoga nije obavezno podesiti na profilu, ali preporučujemo, jer predstavljaju odličan vid zaštite.

Kako razmeniti novac u kriptovalute?

Uđite na svoj profil i odaberite opciju Wallet na glavnom meniju, pa CARD DEPOSIT.

Logično, potrebno je uneti podatke sa kartice i sumu koju prebacujete na platformu. Kada zvanično prebacite novac, možete započeti kupovinu svojih kriptovaluta.

To činite tako što opet odete na opciju Wallet, a zatim na opciju CONVERT.

Nakon toga, otvoriće vam se prozor na kojem ćete odabrati željenu kriptovalutu. U ovom primeru izabraćemo Polkadot. Unesite željeni iznos, pa kliknite na polje CONVERT, koje se nalazi u donjem desnom uglu ovog prozorčića.

Ako ste sve uradili kako treba moćićete da vidite na svom profilu kupljenje kriptovalute.

Platforma će za menjačke poslove naplatiti određenu nadoknadu. Nadoknada iznosi 0,3$ + 0,29% od sume koja se konvertuje.

Postoji i mogućnost da će vam vaša banka naplatiti određenu nadoknadu za prenos novca na FTX, ali to isključivo zavisi od njihove politike, ne od platforme.

Sledeći korak je prebacivanje novca na Celsius

Sada, kada ste uspešno kupili kriptovalute, možete započeti transfer na Celsius. Za početak potrebno je da preuzmete svoju adresu sa Celsiusa. To možete učiniti na sledeći način:

Idite na svoj Celsius profil, pa kliknite na opciju Recive.

Kliknite na opciju ADD NEW COINS i odaberite Polkadot. Zatim kliknite na VIEW AND COPY. Sistem će vam prikazati adresu koju treba da prekopirate.

Vratite se na svoj FTX profil, pa odaberite ponovo opciju Wallet i na listi ispod pronađite kriptovalutu koju prebacujete na Celsius ( u našem slučaju POLKADOT ). Ovoga puta kliknite na opciju WITHDRAW.

Otvoriće vam se novi, manji prozor u koji ćete uneti potrebne podatke:

  1. Iznos koji prebacujete na Celsius.
  2. POLKADOT adresa koju ste preuzeli sa Celsiusa.
  3. Mreža preko koje ćete obaviti prenos. Šta će vam sistem ponuditi za prenos zavisi od kriptovalute koju prebacujete. Za POLKADOT će vam ponuditi samo DOT mrežu.

Ako ste osigurali svoj profil na FTX sa Two-factor authentication (2FA), pre prenosa, platforma će vam tražiti da ukucate šestocifreni broj koji preuzimate preko aplikacije Google Authenticator ili lozinku za povlačenje novca. Zavisi kako ste podesili na svom profilu.

Kada završite i ovaj korak, transakcija je gotova i vaš iznos će se pojaviti na Celsius platformi. Imajte na umu da je potrebno par minuta. Stićiće vam i mejl da je transakcija uspešno izvršena.

Za neke kriptovalute FTX može uzeti određenu proviziju. U slučaju Polkadota nema nikakvih dodatnih provizija.

Kao što ste videli, sve je krajnje jednostavno, ovo je brz i lak način da svoj novac prebacite u kriptovalute od kojih ćete imati odličnu pasivnu zaradu. Kreirajte svoj profil i počnite da koristite Celsius i FTX već danas.

**************

Ako se slučajno niste snašli u radu sa FTX platformom ili imate nekih problema, slobodno nam pišite na Fejsbuk: Celsius i FTX Pomoć

**************

Vodič za zaradu preko Celsius aplikacije