Ovaj vid oglašavanja je spasio moj biznis! Sada zarađujem, a imam vremena i za svoje dete!

by Tamara

Ćao, ja sam Mina!

Do pre tri godine sam radila kao zamenik direktnora u jednoj veleprodaji u Nišu. Međutim, zaljubila sam se u momka iz Beograda, ostala u drugom stanju, na kraju se udala za njega i preselila se u prestonicu.

Par meseci kasnije, rodila se i naša Sofija.

Pošto nam roditelji ne žive u Beogradu, nismo imali nikog ko bi nam čuvao dete, pa sam odlučila da ne tražim novi posao dok Sofija malo ne odraste. Međutim, navikla sam da non stop nešto radim, nije mi odgovaralo da budem samo domaćica. Srećom pronašla sam super rešenje.

Cela priča je krenula spontano

Spojila sam se sa nekim Nemcima i prodavala njihove sokovnike online, ovde u Srbiji. Bio je to odličan posao, napravila sam sajt na kojem su kupci mogli da kupe sokovnik. Što je najbitnije, radila sam od kuće, radno vreme mi je fleksibilno pa mogu i da se posvetim ćerkici.

Moj sajt se sastojao samo iz prodajne strane i to je to. Nisam znala da treba i da ga promovišem, kako bi ga videlo što više ljudi. Probala sam sa stranicama na Instagramu, plaćala influenserkama da me reklamiraju, ali ništa nije dalo sad neke rezultate. Prodam dva sokovnika mesečno.

Počela sam malo da učim o digitalnom marketingu i skapirala da bi bilo najbolje reklamirati se kroz sadržaj. Tipa tekstovi i slično.

Moj sajt, kao što sam već rekla, je imao samo jednu stranu na kojoj popunite svoje podatke ako želite da kupite sokovnik i to je to. Nisam imala blog na kojem bih mogla da ubacim tekstove, a i da jesam, ne znam šta bih pisala. Nemam talenta za to.

Napravismo odličan sadržaj iz zezanja

Rešila sam da za početak napravim barem par lepih slika samog proizvoda i nekih sokova. Da bude kao predlog šta sve možete da napravite sa sokovnikom.

Jedno jutro smo Sofija i ja ispratile mog supruga na posao i krenule u akciju.

Sofija je tada imala nešto manje od tri godine, rekla sam joj da mi, kobajagi, pomogne da pravimo sok. Postavila sam telefon ispred šanka u kuhinji na kojem sam stavila sokovnik i gomilu voća i povrća. Sofi je ubacivala u sokovnik šta je stigla. Pult je bio sav zamazan od oljuštene šargarepe, cvekle i zaleđenog voća koje se topilo. Pomorandža se cedila na sve strane. Sofija je sedela na šanku, sva musava, lizala svoje ručice i insistirala da ubacuje voće u sokovnik i pritiska dugmiće na njemu. Naravno dozvolila sam joj uz moj nadzor, bila sam pored nje sve vreme.

Smejale smo se i zabavljale, a ja sam napravila i par odličnih fotkica. Na kraju smo imali 9 čaša soka, sve u raznim bojama. Jeste da smo isprljale zid, lom je bio svuda naokolo, ali imale smo zabavno jutro. Popodne je mala gospođica otišla da spava, a ja sam čistila po kuhinji.

Inspiracija je došla sama po sebi

Bilo mi je toliko zabavno, da sam pomislila kako bi bilo super da okačim te fotke i na taj način reklamiram sokovnik. Međutim bilo me je blam. Reklama za mali kućni uređaj ne treba da bude takva. Obično su to slike i snimci iz savršenih kuhinja, sve je na svom mestu, reklamira ih savršena domaćica…

Ne znam da li bi bilo neozbiljno da okačim slike ovakvog haosa i prljavih zidova? Ali na mom sajtu su već savršene slike sokovnika, skupo sam platila fotografa i to mi ništa nije vredelo.

Nekako, inspiracija je došla sama po sebi. Sela sam za laptop i počela da pišem šta smo Sofija i ja radile jutros, kako je nastao haos, šta smo sve mešale da bi dobile sokove.

Kao klinka sam imala svoj profil na Bloggeru, gde sam objavljivala neke gluposti. Otvoriti profil je besplatno, pa sam to uradila i ovoga puta. Okačila sam tekst i objavila Sofijine i moje slike.

Narednih dana sam primetila da je dosta ljudi pročitalo moj tekst. Bili su oduševljeni, sve im je bilo presimpatično. Nekoliko njih me je pitalo koji sokovnik koristim, pa sam im ostavila u komentaru link do mog sajta ako žele da kupe.

Kroz ovaj tekst sam prodala tri sokovnika, očigledno da se ljudima dopada kada se nešto reklamira kroz spontani sadržaj.

Odmah sam izmenila tekst, na dnu sam samo dodala: ,,Ovaj sokovnik sam kupila preko ovog sajta“ i dodala link koji je vodio ka mojoj prodajnoj strani.

Narednih dana sam ubacila još sličnih tekstova

Uglavnom sam pisala ideje za voćne sokove, koje namirnice treba iskombinovati. Imali smo i dan kada Sofija pravi ,,svoje sokove“ samo je pustim da sama ubaci šta želi u sokovnik i onda to mućkamo. Uvek bih nešto prodala.

Međutim znala sam da moj profil na Blogeru može biti i posećeniji, samo je trebalo pronaći način kako to da uradim.

Na Instagramu sam pratila neke profile preko kojih sam se informisala o digitalnom marketingu, između ostalog i Native Media stranicu.

U pitanju je platforma preko koje možete oglašavati svoj sadržaj, kao što sam ja uradila sam svojim tekstom na Blogeru. Odlučila sam da probam da na taj način dovedem čitaoce na moj Blogger profil.

Kako sam došla do veće posete?

Native Media je, kao što sam već rekla platforma za oglašavanje, preko koje možete promovisati svoje proizvode i usluge.

Najpre se registrujete preko ovog linka, zatim uplatite novac koji ćete koristiti za oglašavanje ( minimalni iznos je 25 evra, može se upaltiti preko banke, PayPala, Stripe ili Coina ). Nakon toga kreirate svoju reklamnu kampanju koja se sastoji od slike i naslova. Recimo ja sam stavila sliku umazane Sofije kako pije sok i napisala neki primamljiv naslov ,,Sofi ima 3 godine i već je napravila odličan zdrav napitak“. Ta slika + naslov pojavili su se na stotinama sajtova i blogova u zemlji.

Pri tom, kampanja ne deluje kao obična reklama, već kao neki koristan tekst, odnosno kao još jedan članak na sajtu na kojem je objavljena. Korisnicima je to interesantno, pa će rado kliknuti na nju, da vide o čemu se radi. A da je u pitanju klasična reklama ,,Kupite moj sokovnik“ svi bi okrenuli glavu na drugu stranu.

E sad, svaki put kada neko klikne na moju kampanju, platforma ga prebacuje na moj Bloger tekst. Onda korisnik čita moj tekst, stiče poverenje u proizvod, takoreći prolazi kroz prodajni levak i na kraju klikne na link koji ga odvodi na prodajni sajt gde će kupiti sokovnik.

Prosto i jako zanimljivo.

Kakvi su rezultati?

Kada sam napravila profil na Native Media uplatila sam 25 evra u moj budžet za oglašavanje. Za prvu kampanju sam uložila 5 evra.

Sve funkcioniše po CPC sistemu, odnosno plaćam oko 0.03 euro centi svaku put kada neko klikne na moju reklamu i prebaci se na tekst na Bloggeru. Cenu sama određujem, mada sam morala da vidim predloge u Native Media cenovniku, što i vama savetujem.

Dakle, plaćam samo kad neko klikne, ne plaćam preglede.

Istog dana sam prodala 17 sokovnika, a sutradan 13. Morala sam odmah da zovnem dobavljača i zatražim da mi hitno pošalje novu količinu, pre nego što sve rasprodam. Ispostavilo se da je oglašavanje kroz sadržaj pun pogodak.

Naravno da nisam imala pojma u početku kako se koristi Native Media platforma. Njihov operater mi je pomogao da kreiram profil i svoju prvu kampanju.

Kasnije sam videla da imaju i Bazu znanja u kojoj su detaljno objašnjene sve procedure. Malo sam istraživala i saznala da mogu da koristim i filtere kako bih bolje targetirala publiku.

U početku sam koristila samo filter za lokaciju, jer prodajem sokovnike isključivo u Srbiji. A stavila sam i da se kampanja prikaže na sajtovima koji se bave kulinarstvom i životnim stilom, s obzirom da moju ciljnu grupu potrošača čine mame koje imaju malu decu i osobe koje žele da se hrane zdravo. Takvima su potrebni sokovnici.

Posle sam otkrila opcije Filter saobraćaja i Kvalitet saobraćaja. Na ovaj način mogu da podesim da se moje kampanje prikazuju samo na sajtovima koji imaju kvalitetan sadržaj i manje reklama, kao i na sajtovima na kojima sa kojih sam imala najviše poseta. Sa ovim opcijama prodaja je porasla za 30%.

Ako se sada prijavite, dobićete bonus 25 evra

Svi vi koji se prijavite preko mog linka na Native Media platformu kao oglašivač, dobijate 25 evra bonusa za oglašavanje. Potrebno je da uradite sledeće:

  • Registrujte se
  • Uplatite prvih 25 evra za oglašavanje
  • Odmah dobijate još 25 evra bonusa koje možete iskoristiti za oglašavanje.

Budžet je odmah dostupan i istog trenutka možete kreirati svoju prvu kampanju.

Ovo je stvarno odličan način za promociju proizvoda i usluga. Meni je omogućio dve bitne stvari: dan provodim sa svojim detetom i ne zapostavljam ga, a opet sam zaposlena, imam dobru zaradu i što je najbitnije, ja zaista uživam i zabavljam se radeći ovaj posao.

Evo linka preko kojeg možete napraviti svoj profil:

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments