Lazar Džamić, digitalni strateg: ,,Tradicionalni model oglašavanja slomljen!“ Novac za oglašavanje uložite u…

by Tamara

Lazar Džamić je mnogo toga: novinar, pisac, predavač, ali pre svega veliki marketing stručnjak sa značajnim iskustvom u digitalnom marketingu.

Džamićevi saveti, o kojima ćemo pisati u nastavku teksta, mogu se primeniti na bilo koji vid poslovanja. Ukoliko odlučite da ga poslušate, uspeh vam je zagarantovan!

Na BIZIT poslovnoj konferenciji 2018. Lazar Džamić je održao bitno predavanje o oglašavanju, naznačivši da je došao kraj klasičnim metodama reklamiranja koje više ne funkcionišu i objasnio u čemu leži budućnost marketinga.

Na početku predavanja, Džamić objašnjava da je tradicionalni model oglašavanja slomljen, i to iz sledećih razloga:

  • Sve je teže privući pažnju potrošača.
  • Oglasa je previše, a kvantitet ne znači i uspeh.
  • Oglasi nisu relevantni za veći deo korisnika.
  • Mlađe generacije mnogo više gledaju online sadržaj na internetu od TV-a.

PANIKA: Šta da radimo ubuduće, ako više ne možemo da se oslonimo na dosadašnje metode oglašavanja?

Za početak potrebni su nam novi i kreativniji biznis modeli. Spas treba potražiti u oglašavanju kroz sadržaj na internetu.

Da bi oglašavanje bilo uspešno, najpre moramo znati na šta to publika pozitivno reaguje, a to su razne studije, istraživanja, slike i članci. Od svega toga se može iskombinovati dobar sadržaj za plasiranje proizvoda ili usluga.

Ipak, ni ovo nije dovoljno, jer publika reaguje na samo 5% sadržaja.

Kako da budemo sigurni da će ovaj vid oglašavanja biti uspešan?

Najpre moramo da poradimo na tome da zadržimo pažnju korisnika i da ih ne prekidamo dok su skoncetrisani na isti. To možemo učiniti ako probudimo emociju u korisniku ili ako sam proceni da će imati neke koristi od našeg sadržaja. Problem kod starih metoda oglašavanja jeste što se ove dve stvari nikada nisu kombinovale, već se u oglašavanju koristilo ili jedno ili drugo.

Znači u reklami je bio cilj ili da izazove emociju ili da pruži korisnu informaciju. Džamić tvrdi da je sada potrebno iskombinovati i jedno i drugo.

Svoj sadržaj možete kreirati kombinujući različite formate: video, vodiče, slike, itd.

Kada je reč o tutorijalima i vodičima, Džamić naglašava i da ovakav vid oglašavanja nije ranije bio aktuelan. Reklamiranje kroz tutorijale i objašnjenja se prosto smatralo dosadnim. Međutim danas ,,korisno ne mora da bude i dosadno“.

Takođe i naglašava da ono što je emotivno ne mora da bude i skupo. Ne treba vam skupa video oprema, ni produkcija da bi ste snimili emotivni video, to možete učiniti i svojim mobilnim telefonom.

Što se tiče budućnosti, Džamić smatra da je potrebno otkriti na koje sve načine se možemo oglašavati preko novih tehnologija, kao što je Alexa.

Već imam kvalitetan sadržaj, na koji način da ga promovišem?

Za promociju sadržaja koristite Natove Media platformu. Jednostavna je za korišćenje i sve možete završiti u par samo klikova:

Nakon što se registrujete i uplatite svoj budžet za oglašavanje, možete kreirati svoju prvu kampanju. Kampanja se sastoji iz slike i naslova koji će se pojaviti na stotinama sajtova i blogva, odnsono kod Native Media izdavača. Kada kreirate kampanju potrebno je ubaciti i link koji vodi do vašeg sadržaja.

Kada se vaša kampanja pojavi na sajtovima Native Media izdavača, ona deluje prirodno, poput još jednog  članka koji obećava korisnu informaciju. Kada korisnik klikne na vaš baner, biće prebačen na vaš sadržaj.

Koncept oglašavanja je takav da privlači isključivo ciljnu grupu potrošača!

Koliko je ulaganje u ovaj vid oglašavanja?

Minimalni iznos koji možete uplatiti na svoj profil je 25 evra. Najmanji iznos ulaganje po kampanji je 5 evra, dok po želji možete podesiti i dnevni budžet ( minimalni iznos je 1 evro ).

Model plaćanja je CPC odnosno plaćanje po kliku. To znači da ne plaćate preglede, već samo za svaki klik koji korisnika vodi na vaš sadržaj. Prosto rečeno ovo je oglašavanje u kojem plaćate samo za svoju ciljnu grupu.

Jer osoba koja je rešila da pročita ili pregleda vaš sadržaj je već potencijalni korisnik.  Za više informacija o cenama po kliku pogledajte Native Media cenovnik!

Dodatni benefiti

Zahvaljujući filterima na platformi možete kontrolisati određene parametre kako biste što preciznije targetirali svoju publiku.

Tu su neki osnovni filteri: određivanje lokacije, jezika, uređaja na kojem će se kampanja prikazati… Predlažemo da koristite i napredne poput Filtriranja ili Kvaliteta saobraćaja, jer na taj način sami birate na kojim sajtovima će se prikazati vaša kampanja. Možete odabrati isključivo sajtove sa kojih ste dobili najviše poseta.

Za korišćenje platforme nisu potrebni nikakvi dodatni kursevi. Sve što vam je potrebno  od informacija možete naći u Bazi znanja ili prosto kontaktirajte operatere u čet boks.

Registrujte se odmah i dobijate 25 evra bonusa za oglašavanje

Svim novim oglašivačima koji se odmah prijave, Native Media poklanja 25 evra bonusa za oglašavanje.

Nakon što se registrujete i uplatite minimun 25 evra na svoj budžet za oglašavanje, Native Media vam dodaje još 25 evra kao poklon dobrodošlice. Novac je odmah dostupan i istog trenutka možete kreirati svoju prvu kampanju.

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments