Konačno, da i ja zaradim neke pare od svog sajta! Prijavio sam se na…

by Tamara

Od svog sajta sam u početku zarađivao 50-70 evra mesečno. Sada zarađujem između 400-600 evra. Objasniću vam detaljno kako!

Kada je moj sajt dostigao prvi put 50.000 posetilaca na dnevnom nivou, mislio sam da ću sledeće godine u ovo vreme biti milioner. Kao Del Boj. Na žalost, ovde je tek borba krenula…

Imam posetioce, imam dobar sadržaj, ali kako da sve to unovčim? Rekli su mi da mogu da naplaćujem reklame na svom sajtu, pa sam slao ponude nekim firmama. Većina njih me je otkačila, šta da radim kad nisam trgovac. Bavim se svojim sajtom, umem da napravim dobar sadržaj, da odradim SEO, ali nisam menadžerski tip koji će da proda svoj reklamni prostor.

Uspeo sam da nađem dva, tri oglašivača, ali sam od njih mogao da zaradim samo nekoliko destina evra na mesečnom nivou. To je jako malo, s obzirom da sam hteo od ovoga da živim. Da ne pričam koliko sam samo energije i vremena ulagao u tekstove, optimizaciju, istraživanje i slično. Hoću da mi se to nadoknadi!

Bilo je krajnje vreme da nešto promenim

Na žurci kod drugarice sam upoznao njenog brata, to je lik za kojeg sam znao da ima tri svoja sajta. Pratio sam ih, dobri su.

Počeli smo neku priču a on mi, onako kroz razgovor, kaže da je prošlog meseca kupio nova kola. Nešto kasnije započne se tema o godišnjim odmorima, i on spomene kako sa ženom naredne nedelje ide na Tajland. Kao i svaki Balkanac pitao sam se: ,,Odakle ti bre“, ali sam rešio da budem pristojan i suptilno ga pitao čime se bavi.

On mi je rekao da ima svoje sajtove i da od njih zarađuje. Bilo mi je čudno, nisam video neke reklamne banere na njegovim sajtovima.

Tada sam mu pomenuo da i ja imam svoj sajt, da je fino posećen, ali nemam oglašivače koji bi se reklamirali kod mene, niti znam na koji način to sve mogu da unovčim. On mi je rekao da slobodno prestanem da cimam ljude i da ih molim da se oglašavaju kod mene, nego da napravim profil na Native Media platformi i zaradim od svog sajta.

Procedura je sledeća…

Znači,  treba da napravim profil na Native Media kao izdavač. Oni već imaju na stotine oglašivača koji čekaju da se oglašavaju na sajtovima poput mog – sajtovima koji imaju dobar sadržaj i dosta poseta.

Native Media će postaviti njihove reklamne kampanje na moj sajt, svaki put kada neko od posetilaca klikne na tu kampanju, meni ide određeni iznos novca.

Bio sam malo skeptičan, ali sam rešio da probam…

Napravio sam profil kao izdavač preko ovog linka. Sledeće što je trebalo uraditi jeste da povežem svoj sajt sa Native Media.

Naravno, nisam znao kako se to radi, pa sam im pisao u čet boks i operater mi se javio posle par minuta, iako je bila subota popodne. Objasnio mi je u kratkim crtama šta treba da radim i na kraju me posavetovao da za sve nedoumice mogu da prelistam njihovu Bazu znanja.

Oduševio sam se sa ovim, sve je lepo objašnjeno. Iznenadio sam se koliko je platforma laka za rad! Ne treba vam nikakakv kurs niti da listate po Jutjub tutorijalima kako se šta radi. Samo pogledate u Bazu znanja, sve procedure su super objašnjene. Tu sam i saznao kako da povežem sajt sa Native Media i šta je sledeći korak.

U suštini, nakon što se povežu sajt i platforma, potrebno je kreirati vidžite u kojima će zapravo biti reklamni baneri oglašivača. I taj proces sam pronašao u Bazi znanja, nisam morao da kontaktiram operatera.

Plašio sam se na šta će mi ličiti sajt nakon ovoga

Nisam hteo puno da rizikujem, podesio sam da se na mom sajtu prikazuju po četiri veća banera veličine 287×162. Kada sam kreirao vidžet, dobio sam kod koji je trebalo ubaciti na sajt. Za to je bilo potrebno instalirati Ad Inserter u mom Wordpress-u.

Iskreno, plašio sam se kako će sve da izgleda. Dosta vremena sam uložio kako bi mi sajt lepo izgledao, neću da mi neki banerii to upropaste. Međutim sve se savršeno uklopilo. Stavio sam da se baneri prikazuju na kraju teksta i ispalo je super. Izgled mog sajta uopšte nije narušen.

Pogledao sam još malo opcije na platformi i video sam da i sam mogu da dizajniram izgled vidžeta.

U suštini ovi baneri nisu izgledali kao standardne reklame. Izgledali su kao neki dodatni tekstovi na mom sajtu, pa je zato posetiocima i primamljivo da kliknu na njih. A što više klikova, to veća zarada za mene.

Cene klika se razlikuju, uglavnom su od 0,02 – 0,03 eurocenti. Od toga 80% dobijam ja, a ostatak ide platformi. S obzirom da na dnevnom nivou dobijem i po 1000 – 1500 klikova, zarada ispadne veoma korektna.

Kako me isplaćuju?

Ispalata zarade je svakog utorka. Bitno je da do ponedeljka u ponoć podnesem zahtev za isplatu. Ja svoju zaradu povlačim na Payoneer, nemam nikakvih trošova provizije i minimalni iznos za preuzimanje novca je 50 evra.

Novac se može preuzeti i na sledeće načine:

  • Na račun u banci – minimalni iznos 150 evra
  • Skrill – minimalni iznos 35 evra
  • PayPall – minimalni iznos 35 evra

Sada pokrećem i novi sajt

Shvativši da na ovaj način mogu da zaradim novac za lagodan život, rešio sam da napravim još jedan sajt. Sada se trenutno time bavim.

Ako nemate novac da uložite u kreiranje sajta, znajte da na platformi Blogger možete kreirati svoj blog besplatno, bez ikakvih troškova, a zatim takođe postati Native Media izdavač. Tu vam ne trebaju nikakva ulaganja, samo da kreirate sadržaj i dovedete što više čitalaca na svoj blog.

Svako se može prijaviti da bude izdavač na Native Media. Bez obzira da li imate 100 ili 10000 poseta dnevno. Naravno, što više poseta, to je više klikova, pa je i zarada veća.

Obavezno probajte, kliknite na link ispod kako biste kreirali svoj profil izdavača na Native Media platformi i zaradili novac.

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments