Kolagen – protein koji gubimo s godinama. Šta uništava kolagen i kako usporiti starenje?

by Tamara

Kolagen – reč koju ste imali prilike da čujete ako ste gledali reklame za kozmetičke preparate za kožu, kosu i nokte. Međutim, ovaj protein je mnogo značajniji za naše telo.

Od njega ne zavisi samo naša lepota, već i zdravlje. Nalazi se i u zglobovima, takođe utiče na cirkulaciju, jer poboljšava elastičnost krvnih sudova. To znači da sprečava savremene bolesti kao što su proširene vene, holesterol ili srčana oboljenja.

Dakle, krajnje je koristan za naš organizam! Međutim ima samo jedan problem: kako starimo, tako se nivo kolagena smanjuje u našem telu. Rezultat su bolni zglobovi, smanjena hrskavica ( pre svega u kolenu ), nokti koji se listaju, kosa koja opada, a i bore.

O značaju kolagena, ali i tome kako ga nadoknaditi prirodnim putem razgovarali smo sa doktorkom opšte prakse, Anom Vranić.

Doktorka, hvala što ste pristali na ovaj intervju! Recite nam za početak šta je to kolagen i šta sadrži.

Dobar dan! Kolagen je vrsta proteina, najzastupljenijeg u našem telu. Nalazi se govoto svuda u nama: u krvnim sudovima, koštano – mišićnom sistemu, tkivu, kosi… I svuda ima posebnu ulogu.

Recimo koži daje elastičnost, zglobovima čvrstinu, hrskavica se uglavnom sastoji od kolagena.

Na žalost, prirodni proces je takav da se količina kolagena u organizmu vremenom smanjuje, a mi sami taj proces ubrzavamo ukoliko pušimo, jedemo mnogo slatkiša ili se izlažemo previše Suncu.

Kako nadoknaditi taj kolagen koji gubimo? Pomažu li tablete?

Izvesna količina kolagena se može nadoknaditi kroz ishranu, ali retko ko je raspoložen za tako rigorozan režim dijete. Za početak potrebno je izbaciti iz upotrebe brašno, sve vrste šećera, prekinuti sa konzumiranjem cigareta ako ste pušač.

Kolagen je dobar za kosu, kožu, nokte, protiv strija…

Zatim treba unositi namirnice bogate kolagenom, kao što su piletina, morski plodovi, beli luk, zeleno povrće, koštunjavi plodovi, citrusno voće, paprika, paradajz…

Čak i da ispoštujete rigorozni režim ishrane, to će nadoknaditi kolagen samo u malom procentu. Poželjno je uzimati suplemente koji će nadoknaditi kolagen. U tom slučaju možete nastaviti normalno sa ishranom, s tim što se ne preporučuje prekomerna upotreba slatkiša. Šećer znatno smanjuje nivo kolagena u našem telu.

Samo sa kolagen supmelentima možete dobiti benefite kao što je usporavanje starenja, eliminisanje strija, kvalitetnija kosa i nokti, elastična koža bez bora i naravno, ono što nam je u svemu najbitnije, a to su jaki zglobovi. Da možemo da hodamo bez bolova u kolenu.

Takođe, kolagen suplemente treba da uzimaju i srčani bolesnici, jer utiče na elastičnost krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju. Zadovoljavajući nivo kolagena je zaista pola našeg zdravlja.

Kako nadoknaditi kolagen kroz ishranu?

Postoji li neka pirodna alternativa, moramo li baš da uzimamo tablete? Čula sam da goveđi želatin dosta pomaže.

Ovako, kao prvo, goveđi želatin i nije baš dobra opcija, jer se teško vari. Da, sadrži kolagen, ali naš organizam nije namenjen za tu vrstu hrane, a dokaz tome jeste da želudac čoveka ne može da svari želatin, i samim tim telo ne može da uzme potrebne vitamine iz te namirnice. Sa druge strane, suplementi kolagena se odlično apsorbuju u telo.

Drugo, otkud vam to da su suplementi obične tablete. Suplementi su prirodni proizvodi, spakovani u zgodnu kapsulu. Na primer u ovom slučaju, sakupljen je kolagen iz prirodnih izvora i specijalnom metodom kompresovan u kapsulu. Znači ne radi se o nekakvoj hemiji. U tom slučaju biste morali da uzmete recept od specijalite, a ovako ih možete kupiti u slobodnoj prodaji.

Koje supemente nam onda preporučujete? Pretpostavljamo da nisu svi isti.

Jao ne znam šta da vam kažem, na našem tržištu je jako slab izbor. Suplemetni koje ja koristim su sa američkog tržišta. Pre dve godine sam bila u Stokholmu na seminaru i tada sam se prvi put upoznala sa Collagen Complex proizvodom.

Kako povećati kolagen u organizmu? Tabletama ili ishranom?

Uzela sam ga jer sam se sprijateljila sa koleginicama iz Njujorka koje su ga promovisale. Nisam očekivala neke rezultate, ali već nakon deset dana sam ih kontaktirala da im kažem kako sam oduševljena. Ja ću uskoro napuniti pedeset godina, dakle imam bora koliko hoćete, a da ne govorim o tome koliko mi opada kosa. Naročito u jesenjem periodu.

Čim sam krenula da uzimam Collagen Complex, primetila sam da je kosa polako prestala da mi opada, a već nakon deset dana nestale su i sitne bore oko usana. Tada sam prestala i da nanosim puder.

Moja mama ima problem sa kolenom, jer joj je hrslavica skroz istrošena. Eno je sada, igra se sa svojim praunučetom, svi gledamo i čudimo se. Do juče se oslanjala na štap. Zaista sam prezadovoljna, samo koristim Collagen Complex.

Sve je to super, ali na žalost rekli ste da je proizvod namenjen samo za američko tržište. Pretpostavljam da vam koleginice šalju taj suplement iz Njujorka.

A, ne! Ma to samo kod nas ima da moraš da odeš u radnju ili apoteku da kupiš nešto. Na zapadu se sve poručuje online. Ne bi Amazon bio onoliki gigant da nije tako. Mogu vam ostaviti link preko kojeg naručujem. Proizvođač ima magacine i po Evropi, paket mi stigne za par dana i cena dostave je veoma povoljna, nisu to neke astronomske cifre.

To bi bilo super, da i naši čitaoci mogu da reše svoje probleme sa manjkom kolagena. Ostavićemo ispod teksta link do zvaničnog dobavljača Collagen Complex-a

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments